GNIAZDKA

Są takie rzeczy, które przywołują wspomnienia domu rodzinnego. Oto dzisiejsza retrospekcja. Takie "gniazdka" robi moja kochana Mami (mówię tak na nią od dziecka), którą tu mocno ściskam :*

Czas na bombę kaloryczną ;) Aktualnie jestem na diecie, ale wygrzebałam dla Was parę zdjęć, które otrzymałam właśnie od Niej. 




SKŁADNIKI:

20 dag mąki pszennej
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka wody
olej do smażenia
  
przyda się pergamin !

A GNIAZKA ROBIMY TAK:

1. Zagotuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
2. Zdejmij garnek z ognia i szybko wsyp makę. 
3. Mieszaj ciasto aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
4. Ostudź ciasto.
5. Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami.
6. Następnie przełóż ciasto do szprycy lub rękawa.
7. W rondlu rozgrzej olej.
8. A teraz wyjasnię Ci jak nakładać to ciasto na olej. Z pergaminu wytnij kwadraty o boku 10cm. Na ten pergamin wyciskaj ciasto ze szprycy o kształcie np.kółka. 
Potem to ciasto wraz z pergaminem włóż na gorący olej do góry nogami czyli ciasto będzie na oleju a pergamin na górze.
Po chwili smażenia pergamin się odklei. Wtedy wyjmij go z rondla np. szczypcami.
Moment później  smażone gniazdka odwróć na drugą stronę (przewróć je patyczkiem).
Usmażone przełóż na bibułę aby osączyć z tłuszczu. 
Po przestudzeniu gniazdka polukruj.
 

Wprawiony cukiernik może bezpośrednio wyciskać ciasto na olej ale bezpieczniej jest tak, jak ja to robię.

5 komentarzy:

  1. A ja teeż tak mówię do mojej Mamusi :) od razu mi się buzia uśmiechnęła.

    A gniazdka wspaniałe!! Uwielbiam je, takie kruche i lukrowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no prosze, wiec nie jestem sama :) pozdrow swoja Mami ;) ja tez je uwielbiam, niestety !

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne pączusie..jak ja takie robiłam to mi niezłe koślawce wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ślicznie Ci wyszly :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie wyglądają. Nigdy takich nie jadłam

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger