SZWEDZKIE BUŁECZKI Z CYNAMONEM

Przepis otrzymałam od rodziny ze Szwecji - słodkie bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale są tak pyszne, iż o wiele częściej lądują na moim stole.

Więcej przepisów typowo szwedzkich dań znajdziecie na tej stronie .








 SKŁADNIKI:
CIASTO:

150 g margaryny
0,5 l mleka
50 g drożdży
0,5 łyżeczki soli 
90 g (1/3 szklanki) cukru
1,4 l / 900 g mąki 
0,5 łyżeczki kardamonu 

MASA:

50-75 g margaryny 
90 g cukru (lub cukru pudru)
2 łyżeczki cynamonu 

PRZED PIECZENIEM:  jajko do posmarowania + ew. cukier perłowy do dekoracji 
- foremki papierowe 


NO TO DO ROBOTY:

Rozpuszczamy margarynę. Gdy lekko ostygnie dodajemy mleko, całość podgrzewamy do ok. 37'C (ciepłe, gdy dotykamy).
Do tego wkruszamy drożdże i mieszamy, by się rozpuściły. 
Dodajemy sól, cukier, kardamon i mieszamy. 
Następnie dodajemy 2/3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto. 
Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.  Następnie dodajemy resztę mąki (MOŻNA TO TAKŻE ZROBIĆ OD RAZU WCZEŚNIEJ).
Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm

Składniki masy mieszamy dokładnie ze sobą i smarujemy nią nasze rozwałkowane ciasto. Później ciasto zwijamy w RULON i kroimy w poprzek na ok. 1 cm kawałki. Układamy na blasze (+papier), mogą jeszcze chwilę na niej poleżeć. Jak lekko podrosną smarujemy je jajem i posypujemy cukrem ozdobnym (perłowym). 

Bułeczki pieczemy w temp. 250'C od 5-8 min !





2 komentarze:

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger