MAZUREK "KRÓWKA"


Mężczyźni potrafią ! Jak chcą :) 
Dzisiejszy mazurek przyniósł mój wuja - jadłam go już w Święta 2 lata temu i zrobił furorę - myślę, że głównie ze względu na to, iż była to jedyna rzecz na Wielkanoc zrobiona przez faceta :) 
Wuja w tym roku również do roboty się przyłożył, łącznie z delikatną dekoracją ;)
Oto efekty!




Ciasto:
- 30 dag mąki 
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier wanilinowy 
- 10 dag cukru 
- 1 jajo ( 0 - ekolog. )
- 1 łyżka śmietany

Masa krówkowa:
- 0,5 kg krówek (najlepiej nieciągnących) 
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła 

ROBIMY CIASTO:

Siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę i szybko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Rozwałkujemy teraz ciasto i wyłożymy nim tortownicę wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy 15 -20 min w 160'C, aż ciasto lekko zbrązowieje. 

ROBIMY MASĘ:

Krówki zalewamy mlekiem i gotujemy stale mieszając aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest gładka dodajemy masło i mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na ciasto i dekorujemy bakaliami.

Mniam, mniam, mniam!

Od jutra przez 2 dni nie będę liczyła kalorii ;)




2 komentarze:

  1. uzupełnij proszę, że jajka to 0 lub 1 oraz banner akcji i z przyjemnością dodam przepis do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałaś o głosowaniu w konkursie wielkanocnym i nie oddałaś głosu.
    Jeśli nie zrezygnowałaś z udziału to zapraszam jeszcze przez tydzień, do niedzieli włącznie. Możesz głosować w komentarzach do posta "Dekorujemy mazurki" lub za pomocą wiadomości Durszlaka.
    Pozdrawiam Mysza

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger