MAZUREK Z MASĄ POMARAŃCZOWO - GREJPFRUTOWĄ

piątek, 6 kwietnia 2012

By przełamać kajmakowo - krówkowe klimaty,
by się nie zasłodzić,
słodko-kwaśny mazurek :) 
Autorstwa mojego guru - Mami.





SPÓD MAZURKA

- 4 jajka (użyłam 0 - ekolog. i 1 - wolny wybieg)
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru

Ilość składników starcza na 2 spody.
 
1. Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i zamrozić. 
2. Przed pieczeniem zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach. 
3. Wióry ciasta rozsypać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia / pergaminem.
4. Piec ok. 15 - 20 min w 180'C do uzyskania złocistego koloru. 

POLEWA POMARAŃCZOWO - GREJPFRUTOWA

- 5 pomarańczy i 1 grejpfrut (SŁODKI! dobrze, by nie był zbyt gorzki)
- ok. pół do 3/4 szklanki cukru (wg uznania do smaku!)
- sok z połowy cytryny 

1. Spażyć pomarańcze i grejpfrut.
2. Na tarce zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy.
3. Przekroić pomarańcze i grejpfruta na pół, wydrążyć miąższ bez "błonek", gdyż są gorzkie
4. Włożyć miąższ i startą skórkę z pomarańczy oraz sok z połowy cytryny na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
5. Gdy masa częściowo odparuje, wsypać cukier i mieszać aż masa zgęstnieje (tak jak na konfiturę).


Letnią masę wykładamy na spód mazurka.
 
Możemy posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!





Przepis bierze udział w akcji:


1 komentarze:

gin pisze...

Mniam, pyszny musiał być :)

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates