MAZUREK Z POLEWĄ ORZECHOWO-CZEKOLADOWĄ

sobota, 7 kwietnia 2012




SPÓD MAZURKA

- 4 jajka (używam 0 lub 1)
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru

Ilość składników starcza na 2 spody.
 
1. Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i zamrozić. 
2. Przed pieczeniem zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach. 
3. Wióry ciasta rozsypać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia / pergaminem.
4. Piec ok. 15 - 20 min w 180'C do uzyskania złocistego koloru.


POLEWA ORZECHOWO - CZEKOLADOWA 
 - 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 1/4 szklanki wody
- 30 dag orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych
- ewent. inne bakalie


Masło, cukier, kakao i wodę zagotować, zdjąć z ognia, dodać orzechy posiekane i letnią masę wyłożyć na ciasto. 




Polecam również mazurek pomarańczowo - grejpfrutowy, który zamieściłam w poprzednim poście. 




Przepis bierze udział w akcji:



1 komentarze:

Dusia pisze...

musi być super.wesołego alleluja
ps.warto usunąć weryfikację słowną w komentarzach

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates