MAZURKI BAKALIOWE BUNI

sobota, 7 kwietnia 2012



Tęskniłam za nimi 2 lata :) no i wreszcie się doczekałam !
Smak dzieciństwa, mazurki buniowe (na babcię zawsze mówiłyśmy z siostrą - bunia).
Pamiętam nasz coroczny rytuał, gdy spotykałyśmy się własnie u buni i je dekorowałyśmy. 
Pamiętam też ubabrane w czekoladzie palce (i ich oblizywanie ukradkiem), brudne ubranka. 
I tony, tony mazurków.



SPÓD MAZURKÓW:

- 3 szklanki mąki 
- 1 kostka masła
- 2 jaja (używam 0 lub 1 )
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zarobić ciasto, rozwałkować na ok. 0,5 cm. 

Wykrawać dowolne kształty (jaja, serca itp.)

Piec w 180'C do uzyskania lekko złocistego koloru (10-15 min) 

POLEWA CZEKOLADOWA 

- 1 szklanka cukru 
- 0,5 kostki masła 
- 3 - 4 łyżki wody
- 3 - 4 łyżki kakao

Roztopić wszystko, zagotować. Na koniec skropić zimną wodą, dzięki temu masa będzie się świeciła (można użyć bardziej wyrafinowanego sposobu i posmarować polewę już rozsmarowaną na mazurkach koniakiem).

Letnią polewą dekorować mazurki i upiększyć bakaliami . 






WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

2 komentarze:

Dusia pisze...

kolejne ślicznotki! jeszcze raz wesolych

Bon Appetit! pisze...

FAJNE TE MAZURKI!TAKIE KOLOROWE!

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates