MAZURKI WIELKANOCNE ( DUŻE )

sobota, 7 kwietnia 2012




 

Pokażę Wam dzisiaj mazurki robione przez Mami i moją siostrę Asię. 

Wszystkie mazurki polane są polewą krówkową (przepis na nią znajdziecie TUTAJ

albo gotową polewą kajmakową. 


SPÓD MAZURKA

- 4 jajka (używam 0 lub 1)
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru

Ilość starcza na 2 spody.


Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i zamrozić. Przed pieczeniem zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach. Wióry ciasta

rozsypać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia / pergaminem.
Piec ok. 15 - 20 min w 180'C do uzyskania złocistego koloru. 


A oto efekty pracy moich kochanych kobitek :* 









 

2 komentarze:

Dusia pisze...

ale piękniutkie!
cieszę się że mogłam pomóc :*

majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com pisze...

Ojojoj, ale kalorii! Poza tym bardzo ładne.
My grubasy dzielimy jeden mazurek na trzy dni. Dzisiaj poszła 1/3. Niektórych trochę kusi, ale była umowa i koniec!

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates