SOS / DIP WIOSENNY

Nigdy nie przepadałam za chrzanem. Ten sos zmienił całkowicie moje podejście do niego. Nadal nie może konkurować z moim ukochanym sosem tatarskim, ale ten - wiosenny - zajmie bezpieczne drugie miejsce :) 

Sos autorstwa mojej Mami, dziękuję za przepis :*



Przygotujmy:

- 4 jaja (ja używam "0" - z chowu ekolog.)
- pół cytryny
- sól
- szczypta cukru
- 1 szklanka gęstej śmietany
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku 
- 1 łyżeczka utartego chrzanu

1. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka wyjmujemy i przecieramy przez sitko, osobno siekamy białka.
2. Ucieramy żółtka z sokiem z cytryny.
3. Dodajemy do nich sól (do smaku), cukier, śmietanę i mieszamy to z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. 
4. Na koniec dodajemy chrzan i posiekane białka, mieszamy. 
5. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 

A teraz daję Wam pole do popisu - z czym podacie ten sos?

1 komentarz:

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger