SOS / DIP WIOSENNY

wtorek, 10 kwietnia 2012

Nigdy nie przepadałam za chrzanem. Ten sos zmienił całkowicie moje podejście do niego. Nadal nie może konkurować z moim ukochanym sosem tatarskim, ale ten - wiosenny - zajmie bezpieczne drugie miejsce :) 


Sos autorstwa mojej Mami, dziękuję za przepis :*



Przygotujmy:


- 4 jaja (ja używam "0" - z chowu ekolog.)
- pół cytryny
- sól
- szczypta cukru
- 1 szklanka gęstej śmietany
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku 
- 1 łyżeczka utartego chrzanu


1. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka wyjmujemy i przecieramy przez sitko, osobno siekamy białka.
2. Ucieramy żółtka z sokiem z cytryny.
3. Dodajemy do nich sól (do smaku), cukier, śmietanę i mieszamy to z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. 
4. Na koniec dodajemy chrzan i posiekane białka, mieszamy. 
5. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 


A teraz daję Wam pole do popisu - z czym podacie ten sos? 

1 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Fajny ten sosik. I ta ilość świeżych ziół..mmm;)

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates