Mercimek köftesi - TURECKIE danie na upały !

czwartek, 3 maja 2012

Mercimek köftesi to jedna z najpopularniejszych tureckich przystawek.
Turkowie używają tzw. bulgur - środka spożywczego, sporządzonego z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża.
My z powodzeniem możemy zastąpić go kuskusem. 
Jest idealny na upały, jako przekąska lub pełne obiadowe danie. 
Smakuje doskonale na zimno i na ciepło. 


Z podanego przepisu wychodzi tyle "mercimków", co na zdjęciu powyżej (ok. 20 sztuk).




Użyjemy dziś:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3/4 szklanki kuskusu
- 2,5 - 3 szklanek wody
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- papryka słodka lub ostra w proszku
- kostka "Bulion na włoszczyźnie" (lub łyżeczka innej przyprawy warzywnej typu Vegeta, Warzywko itp.)


Zabieramy się do pracy: 
1. Soczewicę ugotujcie w wywarze warzywnym (z kostki lub przyprawy warzywnej), aż  zmięknie - ok. 20 min.

2. Dodajcie kuskus do soczewicy i poczekajcie, aż wchłonie pozostałą zawartość wody z gotowania.

3. Podsmażcie w tym czasie cebulę na złoty kolor, posiekajcie pietruszkę i szczypiorek.  

4. Teraz dodajcie do soczewicy i kuskusa przyprawy (sól, pieprz, paprykę), podsmażoną cebulę, koncentrat, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

5. Wszystko dokładnie wymieszajcie, poczekajcie aż masa będzie chłodna i uformujcie kulki lub wałeczki.
 
UWAGA - formując mercimki posmarujcie ręce olejem lub odrobiną wody, by masa nie kleiła się Wam do rąk.



Mercimek köftesi najlepiej podawać na zimno z sosem czosnkowym lub na ciepło z pieczarkowym.


 

Mam nadzieję, że Wam posmakuje !





12 komentarze:

Izaa pisze...

fajne...zapisuje i zrobie

ciasteczkowa potworzyca pisze...

Wygląda bardzo smakowicie, może kiedyś spróbuję, chociaż jeszcze nie miałam styczności z kuskusem :)))

Karmel-itka. pisze...

ale świetne ;] a wiesz, że nie znałam tej przystawki?
ach, chyba sięgnę łapką po takiego kotlecika.

wegetari-anka pisze...

Bardzo się cieszę, że Wam się podoba :) Karmel-itka - ja je zjadam tylko łapkami ;)
Swoją drogą - ciekawe dlaczego nadal nie mam funkcji "odpowiedz" na komentarz...

Arvén pisze...

Swietny pomysł :) Zdrowe, fajnie wyglądają i do tego są idealne na imprezę jako finger food :> No, może bez sosu czosnkowego...;)

mojetworyprzetwory pisze...

Ale pychotki! Wszystkie składniki mam, zrobię, może w weekend;)? dziękuję za inspirację!

Maggie pisze...

Swietna przekaska na piknik :)

Bon Appetit! pisze...

Ciekawie wygląda, na pewno dobrze smakuje :)

Patyska pisze...

Mogę jednego? ;)

wegetari-anka pisze...

a bierzta ile chceta ;)

klaudi23a pisze...

Wyglądają tak apetycznie, że nie mogę się oprzeć zrobieniu ich w domu :D

Katarzyna Lorenc pisze...

Takie fit, bez smażenia :)

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates