PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI

Mama i babcia od zawsze pytały mnie i siostrę, co nam upiec np. na imieniny czy urodziny. 
Moja odpowiedź była za każdym razem identyczna - placek ze śliwkami !
Kojarzy mi się z imprezami rodzinnymi w Poznaniu.
Tęsknię. 
A słodki smak kruszonki przełamany lekko kwaśną śliwką - 
przypomina.



Do placka potrzebujemy:

- 0,5 kg mąki
- 6-7 żółtek
- 3/4 kostki masła
- 8 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag cukru

Do kruszonki przygotujmy: 
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła (lekko schłodzonego)
- 1 szklanka mąki
- cukier wanilinowy

1. Robimy rozczyn z drożdży (rozrabiamy w kubku drożdże z paroma łyżkami ciepłego mleka lub wody i płaską łyżeczką cukru, aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietankę) i pozostawiamy na kilka minut do wygarowania.
2. W tym czasie lekko podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.
3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 
4. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży i mleko z rozpuszczonym masłem oraz żółtka.
5. Wyrabiamy ciasto łychą i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy w palcach (kruszymy).
7. Po wygarowaniu ciasta wykładamy je na sporą blachę i czekamy jeszcze z 10 min, by podrosło. Rozkładamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką. 
8. Pieczemy w temperaturze 180'C  od 40 - 60 min (wszystko zależy od piekarnika, więc sprawdzamy patyczkiem!) 


Kochani - śliwki miałam zamrożone (prosto z ogródka:) ). Jeśli nie macie śliwek, możecie zastąpić je m. in. morelami, jabłkami, agrestem, rabarbarem, rodzynkami, a nawet truskawkami (ale tych ostatnich niewiele, bo są "mokre").







Smacznego !







4 komentarze:

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger