ZUPA SZPARAGOWA

niedziela, 13 maja 2012

Bez udziwnień. Najlepsza.


Potrzebne będą:
- szparagi (pęczek)
- 3-4 szklanki wody
- bulion warzywny lub przyprawa typu Vegeta
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- śmietanka/mleko
- odrobiną mąki  
- sól/pieprz

Działamy:

1. Szparagi dokładnie obieramy z włókien i kroimy na centymetrowe kawałki.
2. Do garnka wlewamy 3 - 4 szklanki wody, dodajemy bulion/przyprawę warzywną i kawałek selera do smaku. Możemy dodać łyżeczkę masła, wówczas szparagi będą delikatniejsze.
3. Gotujemy ok. 20 min.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec śmietanką wymieszaną z mąką zagęszczamy nieco zupę. 
Dla dbających o linię może być mleko, ale wtedy zupa nie będzie tak smaczna i delikatna.
5. Zupę posypujemy koperkiem.

Smacznego ! 


2 komentarze:

Seneve pisze...

pychota! :))

Panna Malwinna pisze...

Takie kremowe zupki lubię najbardziej:)

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates