BARSZCZ z MŁODYCH BURACZKÓW

Moja druga mama, Asia, jest mistrzynią zup.
Uwielbiam jej pomidorówkę, ogórkową, grzybową i wiele innych :) 
Dzisiaj zupka z jej przepisu - tak pyszna, że potrafię zjeść 2 dokładki. 
I ten kolor ! 





Potrzebujemy:
- 10 małych buraczków o średnicy ok 5 cm od botwinki - ale same buraczki!
- 4 kostki bulionu warzywnego
- 1 duża młoda marchew 
- 2 łyżki miodu
- 1 duża cytryna
- ok 400 ml śmietany 18%
- pęczek koperku 
- łyżeczka soli 


No to zabieramy się do roboty:

1. Buraczki gotujemy w skórce w samej wodzie ok 20 - 30 min. aż zmiękną

2. Odlewamy wodę i pozostawiamy buraczki do ostygnięcia. Potem je obieramy i ścieramy na grubych oczkach. 

3. Gotujemy ok 3 litry wody z 4 kostkami bulionu warzywnego i marchewką pokrojoną w plasterki ok. 15 - 20 min, aż marchew zmięknie. Doprawiamy nasz wywar łyżeczką soli, 2 łyżkami miodu (ewent. cukru), sokiem z całej cytryny.  

4. Dalej gotujemy i dodajemy całą śmietanę (wcześniej rozróbcie ją w odrobinie bulionu, by się nie zważyła, gdy będziecie ją wlewać) i gotujemy aż miód się rozpuści. 

5. Następnie odstawiamy nasz garnek z kuchenki, nie gotujemy (!) i do ciepłej lecz nie wrzącej zupy wrzucamy nasze poszatkowane buraczki oraz poszatkowany pęczek koperku. 
Niech barszczyk tak postoi z 10 min, nabierze koloru. Po tym czasie sprawdzamy smak barszczu i w razie potrzeby ponownie go doprawiamy (np. dodajemy więcej miodu czy cytryny itp.) 

UWAGA - ZUPY NIE MOŻEMY JUŻ ANI RAZU ZAGOTOWAĆ - buraki zmienią kolor i zupa będzie niesmaczna. 
Podgrzewamy tylko by była ciepła i podajemy. 


1 komentarz:

  1. czuję jak pachnie!
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger