MROŻONY TORT JAGODOWY

środa, 20 czerwca 2012

Przepraszam, że jest mnie teraz tak mało.
Nawet przepis już trochę przestarzały, więc i zdjęcia kiepskie, bo robione 2 lata temu ;) 
Ale przypomniałam sobie o tym torcie, bo był naprawdę doskonały na upały - lepszy niż lody ! 
Gdy tylko sytuacja u mnie nieco się zmieni, obiecuję powrócić z mnóstwem przepisów :)
A tort polecam na letnie imieniny, urodziny, zaskoczcie kogoś, bo jest naprawdę niebanalny i ... czego chcieć więcej, gdy na zewnątrz 30'C ;) 






Potrzebujemy:
- 200 g lekko gorzkiej czekolady
- 50 g płatków kukurydzianych
- 500 g czarnych jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 kg lodów waniliowych

Czas przygotowania: ok. 30 - 40 min (+ czas chłodzenia i mrożenia) 

Wartość energetyczna jednej porcji - ok. 260 kcal


1. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

2. Czekoladę roztapiamy w ciepłej kąpieli wodnej, stale ją mieszając. 

3. Roztopioną czekoladę mieszamy z płatkami kukurydzianymi i równomiernie rozkładamy w tortownicy, przyciskamy do dna, schładzamy w lodówce, żeby stwardniała. 

4. Jagody przebieramy, myjemy, osączamy. Trochę więcej niż połowę jagód miksujemy z cukrem pudrem.

5. Lody mieszamy ręcznym blenderem. 

6. Na czekoladowym spodzie rozsmarowujemy połowę lodów i przykrywamy je połową musu jagodowego. 

7. Pozostałe lody mieszamy z resztą musu jagodowego, rozsmarowujemy na torcie. 

8. Na koniec posypujemy tort jagodami (lub dowolnie dekorujemy), przykrywamy folią spożywczą i zamrażamy ok. 6o minut. 

9. Podajemy natychmiast po wyjęciu z zamrażalnika.



Nie mam zdjęć w przekroju, z boku wyglądał tak:




1 komentarze:

Dusia pisze...

jagodowa uczta :)

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates