ZUPA WARZYWNA - Z NOWALIJEK

piątek, 8 czerwca 2012

Im więcej świeżych, młodziutkich warzyw, tym lepiej :) 
Kocham, ubóstwiam młode ziemniaki ! Mają zupełnie inny smak! 
Dziś zupa z nowalijek :) 
Was też mama ciągnęła za uszy, gdy próbowaliście pierwszych warzyw w danym roku?





- 4 kostki bulionu warzywnego
- 2 młode marchewki
- 1 mały kalafior
- 30 dag żółtej fasolki szparagowej
- pół małej młodej kapusty
- 10 młodych ziemniaczków 
- 400 ml śmietany 18%
- pęczek koperku
- sól, cukier


1. Gotujemy ok. 3 litry wody z 3 kostkami bulionu warzywnego

2. Dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki i gotujemy ok 10 min. 

3. Teraz czas dodać do zupy pokrojony kalafior i pokrojoną fasolkę - gotujemy wszystko ok. 15 - 20 min, aż kalafior zmięknie.

4. Wrzucamy  poszatkowaną kapustę i 10 ziemniaczków drobno pokrojonych i znów gotujemy ok. 15 - 20 min, aż ziemniaki zmiękną.

5. Na koniec dodajemy śmietanę (400ml) - najlepiej rozprowadzić ją wcześniej w odrobinie wywaru, by wlewając do zupy, nie zwarzyła się. 

6. Doprawiamy do smaku solą i cukrem 

7. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek (nie gotujmy go:) )

Smacznego !

1 komentarze:

Beatrice pisze...

Lubię takie zupki :) Dziękuję za udział w akcji:)

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates