DOMOWA WEGE PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE

poniedziałek, 10 września 2012




To już nasz absolutny domowy klasyk.
Najlepszą robi zawsze moja teściowa :) 
Tą zrobiłam pod jej czujnym okiem i wreszcie wymierzyłyśmy składniki na ciasto, bo zawsze robiłyśmy "na oko" ;)

Ciasto:

60 ml oleju 
60 ml mleka
150 ml wody
pół łyżeczki soli 
kopiasta łyżeczka cukru 
5 dag drożdży 
mąka - na oko ;) 




1. Mieszamy razem: olej, mleko, wodę, sól, cukier. Podgrzewamy w rondelku lub mikrofalówce do temperatury ok. 36'C - po prostu tak, by było ciepłe, ale nie parzyło w palce.

2. Do naszej podgrzanej mikstury wkruszamy drożdże, rozcieramy, by się rozpuściły.
Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste i nie będzie nam się kleiło do rąk. Nie podaję tu dokładnej ilości mąki, sami będziecie wiedzieć, kiedy ciasto jest idealne :) 

3. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do lekko wysmarowanej tłuszczem blachy i równomiernie rozkładamy. 

5. Ciasto smarujemy sporą ilością ketchupu (lub przecieru czy innego dowolnego pomidorowego sosu) - my mimo wszystko preferujemy ketchup ;) 

6. Posypujemy przyprawami: bazylią, oregano, estragonem lub po prostu ziołami prowansalskimi. 

7. Teraz czas na nasze ulubione dodatki: my robimy zawsze sporą ich ilość, jest tego tak dużo, że czasami nie przypomina to pizzy ;) Do dzisiejszej pizzy użyłam: pomidorów (zawsze je dodatkowo odrobinę solę), cebuli, pieczarek, kukurydzy, dwóch kiełbasek sojowych. Uwielbiam dodawać też oliwki.

8. Gdy już dowolnie rozłożymy nasze dodatki warto na koniec pokruszyć nieco sera roquefort i dopiero później przykryć nasze dodatki plasterkami sera żółtego lub startym serem żółtym. Uwielbiam takie mieszanki serowe, a ser roquefort dodaje naprawdę ciekawą nutkę smakową :) 

9. Pizzę pieczemy w 180'C ok 25-35 min - czasami zależy od piekarnika -  aż ciasto ładnie się zrumieni po bokach (poznacie też po serze - nie spalcie go :) )

10. Pizzę zawsze wcinam z sosem czosnkowym, wręcz nie wyobrażam sobie inaczej. Robię go na szybko z jogurtu greckiego, czosnku i curry. Czasem dodaję też sproszkowany koperek. 

11. Mam nadzieję, że ciasto Wam się uda i stanie się jednym z Waszych ulubionych, bo naprawdę jest przepyszne. Pamiętajcie tylko, by nie przesadzić z dodatkami typu pomidory, by ciasto zbyt nie namokło i miało szansę wyrosnąć na grube i puszyste :) 

Powodzenia i smacznego !




3 komentarze:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Domowa zawsze najlepsza! Twoja zamawiam od razu;)
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)

kocie-smaki pisze...

są takie przepisy, przy których metoda 'na oko' sprawdza się najlepiej :) doskonałym przykładem jest właśnie ciasto na pizzę. oj, te domowe na grubym cieście są jednak najlepsze :)

Anonimowy pisze...

co to za przepis skoro wciąż jest mąka "na oko"?

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates