CHLEB WŁOSKI z OLIWKAMI i SUSZONYMI POMIDORAMI

wtorek, 23 października 2012

A B C 
C hleba C hcę. 





Potrzebujemy tylko:
 
- ok. 0,5 kg mąki pszennej (ale i tak wyjdzie "na oko") 
- 300 ml ciepłej wody
- paczuszka suchych drożdży
- kilka kawałków suszonych pomidorów 
- garść posiekanych zielonych oliwek 
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
 
 
 
 
 
1. Do 300 ml ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, sól, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
2. Wlewamy mieszankę do dużej miski i dodajemy stopniowo mąkę, mieszając dużą drewnianą łychą lub od razu wyrabiamy ciasto rękami.
3. Dodajemy mąki do ciasta i wyrabiamy je tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
 
4. Na koniec "wrabiamy w ciasto" drobno pokrojone suszone pomidory - mają w sobie na pewno sporo tłuszczu (ja użyłam te z oleju z ziołami), więc najprawdopodobniej będziemy musieli dodać jeszcze odrobinę mąki na koniec. "Wrabiamy" również oliwki.
5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką/ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby nam urosło. 
6. Nagrzewamy piekarnik do 200'C, kładziemy naszą kulę na wysmarowaną tłuszczem blachę lub papier do pieczenia i pieczemy od 30-45 min (sprawdzamy na ile zrumieniła nam się skórka i nakłuwamy drewnianym patyczkiem sprawdzając, czy ciasto nie jest surowe).






Na drugi dzień nadal pyszny i świeży.


2 komentarze:

Emcia Pichci! pisze...

mmmm taki chleb mogłabym jeść codziennie :)

majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com pisze...

Chciałam taki chlebek zrobić w środku nocy, ale nie mam drożdży! Jaka szkoda!

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates