DESER TIRAMISU

Piękny.
Pyszny.
Kto nie lubi?
Przepis od Mami :) 





Składniki:

- podłużne biszkopty (ilość wg potrzeb) 
- dowolne amaretto 
- duża filiżanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
- ciemne kakao
- opakowanie serka mascarpone 
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru 



Jak robimy?

1. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. 
2. Żółtka utrzeć z cukrem "do białości" na puszystą masę.
3. Następnie do masy dodawać po łyżce serka mascarpone i dokładnie wymieszać np. mikserem. 
4. Ubić białka na sztywno i dodawać do masy, ale bardzo delikatnie wmieszać, np. łyżką/ręczną trzepaczką (by masa nie opadła).
5. Amaretto (wg uznania np. 1/4 szklanki) połączyć z filiżanką kawy rozpuszczalnej (może być więcej kawy, np. duża szklanka) - chłodnej lub najlepiej zimnej.
6. W pucharkach (super wygląda też w dużej misie) układać naprzemiennie: namoczone biszkopty, masę i ponownie biszkopty, masa.
7. Całość posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na ok 2 godzinki.

SMACZNEGO :)



7 komentarzy:

  1. robiłam z podobnego przepisu teraz, pysznie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :) tiramisu to chyba jeden z moich najulubieńszych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tiramisu <3 a Twoje prezentuje się pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm oj zjadłabym sobie teraz taki deserek...

    OdpowiedzUsuń
  6. mój ulubiony deser :) ciekawa jestem jak smakuje w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ile pucharkow wychwychodzi?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger