FALAFLE z CIECIERZYCY z SOSEM TAHINI

wtorek, 16 października 2012

Na opak. Najpierw był sos tahini.
Myśl - z czym?
No to falafel.
Strzał w 10. 




Składniki:
- ok. 450g ciecierzycy (ja użyłam w słoiku, w zalewie - suchą należy całą noc namoczyć!) 
- 3 duże ząbki czosnku 
- połowa pęczka natki pietruszki (same liście) 
- 1 mała cebula
- 2 ziemniaki ugotowane (powinny być czerwone, ja użyłam naszych zwykłych krajowych) 
- jajko
- bułka tarta (wg potrzeby - patrz opis wykonania) 
- sól, pieprz, chilli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej rozrobionej w odrobinie wody
- pół łyżeczki kminku 


1. Ciecierzycę, czosnek, pietruszkę, ziemniaki, cebulę miksujemy na zwartą masę w malakserze lub blenderem. 

2. Dodajemy sodę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, wbijamy jajko i mieszamy.

3. Teraz czas na bułkę tartą - dodajemy jej tak dużo, aż nasza masa będzie zwarta i sprężysta. Zbyt rzadka masa poskutkuje rozpadaniem się falafli na patelni. 

4. Formujemy kulki/placuszki. Możemy je włożyć na 30 min do lodówki, ale nie musimy. Przed smażeniem obtaczamy falafle dodatkowo w bułce tartej. 

5. Smażymy na dość głębokim oleju (2-3cm) kilka minut z obu stron, aż będą rumiane. 




Podajemy z ulubionym sosem, choć szczerze polecam ten SOS z TAHINI.




Na talerzu obok kotlecików i sosu tahini znalazła się również sałatka (starte por + marchew + majonez + śmietana) oraz ryż. 

Smacznego!  Jeśli zrobiliście, jeśli posmakowało - piszcie <jak nie, też piszcie:)> Chętnie przyjmę również Wasze fotki ! 

 



2 komentarze:

Roślinożerka pisze...

Ojj przyłączyłabym się do takiego posiłku ;)

majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com pisze...

Chyba to było pyszne!

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates