SOS z TAHINI

poniedziałek, 15 października 2012




W ostatnim czasie otrzymałam od firmy Primavika kilka produktów do przetestowania. 
W zestawie znajdował się między innymi słoiczek z tahini



Tahini to pasta otrzymywana ze zmielonych nasion sezamu. Jest składnikiem m. in. hummusu. Możemy ją kupić w formie świeżej lub suszonej.

Sama pasta jest kremowa, gładka, bardzo tłusta i nieco gorzkawa w smaku (przypomina masło orzechowe).
Jednak po odpowiednim przyrządzeniu, możemy z niej wyczarować przepyszne dania,  a nawet wypieki.

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw, używana jest także w kuchni chińskiej, koreańskiej, japońskiej.

Istotną rzeczą jest fakt, iż tahini jest niezwykle bogata w wapń (zawiera 680 mg wapnia w 100g produktu!) 

Na bazie tahini możemy przygotować m. in. przeróżne sosy do sałatek, warzyw, kanapek.

Nie wiemy dokładnie, z jakiej części świata pochodzi, jej historia sięga 4 tysięcy lat wstecz.  

Przyznam się bez bicia - tahini użyłam dopiero pierwszy raz. 
I z pewnością nie ostatni. 
Jest odkryciem tego miesiąca i już kombinuję, co jeszcze z niej przyrządzę. 

A dla Was dzisiaj przepyszny sos z użyciem tahini - smakuje wyśmienicie z wszelkimi kotlecikami, pulpetami itp., a nawet na kanapkach :)

Ja dodałam sos do falafli z ciecierzycy, które za chwilkę znajdą się również na blogu.

Nie bójcie się próbować nowych smaków. Odkrywajcie. Kombinujcie. I zawierzcie sobie, nie tylko gotowym przepisom :) 

SOS z TAHINI 

Składniki:

- 3 łyżeczki tahini naturalnego (użyłam tego z firmy Primavika) 
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny 
- opakowanie jogurtu greckiego 180g

Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Możemy dodać więcej miodu, jeśli smak tahini jest dla nas zbyt intensywny (lub dowolnie manewrować ilością pozostałych składników, aż smak będzie dla nas idealny).

Podajemy z czym i na czym tylko zapragniemy (smakuje idealnie z kotlecikami/falaflami/pulpetami z ciecierzycy, soczewicy itp.) 








Dla zainteresowanych: 

1 łyżka stołowa tahini - 10g ma w sobie 67 kcal
Skład tahini Primavika to 100% sezam bez dodatku cukrów.

Wartość energetyczna w 100g - 668 kcal
Białko - 27g
Węglowodany - 5g
Tłuszcz - 60g

Masa netto : 185 g

 Tahini produkowane jest bez użycia konserwantów, sztucznych barwników, a zapach i smak pochodzą tylko z naturalnych składników. 


Wolny od GMO.




8 komentarze:

Maya pisze...

Bardzo jestem ciekawa tego smaku. :)

wegetari-anka pisze...

Mayu, jeśli nigdy nie próbowałaś tahini, będzie to na pewno sporym zaskoczeniem. Na początku podchodziłam do tego smaku bardzo sceptycznie, ale w połączeniu z kotlecikami z ciecierzycy to była po prostu poezja :) małż też zachwycony.

Emcia Pichci! pisze...

wygląda bardzo apetycznie, muszę zrobić :D

Wiera pisze...

Proste, smaczne. Bardzo lubię tahini :)
Ale muszę przyznać, że nie kojarzę tej firmy. Jak ze składem?

Ola pisze...

chciałam je kupić ale jeszcze nigdzie nie znalazłam

wegetari-anka pisze...

podobno to ich nowość. Może dopiero wejdzie na sklepy. Wiera, jutro podam skład :*

wegetari-anka pisze...

o ile się nie mylę 100% sezam:P

Anonimowy pisze...

tahini mozna samemu zrobic i jest 100 % zdrowsze -a jak
1.kupic sezam
2.wylozyc na blaszce plasko
3.do piekarnika na ok 10 min w 200 stopniach - znakiem rozpoznawczym ze jest gotowe jest ze olej z nasion wyjdzie na zewnatrz i beda blyszczace i lekko klejace
4 zmiksowac w blenderze na paste z dodatkiem ok 1/3 szklanki oleju - ja daje orzechowy
pycha i polecam

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates