SZARLOTKA SYPANA ekspresowa

Pierwszy raz smakowana u kochanej Marty.
Tęsknię.
Za tyloma..ludźmi, miejscami, rozmowami, rzeczami.
Był zły dzień. Dziś. I wczoraj.
I gdzie Wy wszyscy jesteście?
I dlaczego nie mogę być z Wami?





Szarlotka jest dziecinnie prosta, bardzo łatwa w przygotowaniu.
Nawet nie ubrudzicie sobie za bardzo rąk ;) No, może jabłuszkami ;)


Szykujemy sobie:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 3/4 kostki zimnego masła
- cynamon
- ew. cukier wanilinowy i płatki migdałowe 




Jak robimy:

1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek, kaszę, cynamon i cukier wanilinowy (ok. 2 łyżeczek) mieszamy łyżką. 

2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.

3. Wybraną formę wykładamy papierem do pieczenia. 

4. Sypiemy! Kolejność: zaczynamy od warstwy suchej. Możemy zrobić tylko 3 warstwy: suche-jabłka-suche lub suche-jabłka-suche-jabłka-suche.

5. Na koniec (ostatnia warstwa zawsze musi być sucha) zimne masło ścieramy na grubej tarce bezpośrednio na nasze ciasto tak, by pokryło mniej więcej suchą warstwę. 
Nie musi być super dokładnie, masło i tak się ładnie rozpuści. 

6. Możemy na wierzch dodać też płatki migdałowe. 


Pieczemy w 180'C ok. 50-60 min., aż ładnie się nam zrumieni :) Na termoobiegu upiecze się zapewne nieco szybciej.

Najlepiej smakuje na ciepło (oczywista sprawa;) ) i KONIECZNIE z kulką dobrych lodów waniliowych !

Istna rozpusta :)








3 komentarze:

  1. ano rozpusta, bardzo smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalukasz ? http://awkward8520.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger