TORT ORZECHOWY prosty szybki pyszny !

Puszysty, aromatyczny, delikatny.

Ideał. 

Ideały pochodzą zawsze z kuchni Mami !

Przepis na prośbę Kasi T. :) 







By zaspokoić orzechowe pragnienie potrzebujemy:

- 1 szklanka orzechów włoskich mielonych
- 1 szklanka bułki tartej
- 8 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
- śmietana 36% (dowolna ilość, ale min. 500ml )
- coś do zagęszczenia śmietany, np. śmietan-fix  





1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno.  

2. Dodajemy żółtka, orzechy zmielone, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, proszek i mieszamy delikatnie. 

3. Ciasto wlewamy do okrągłej formy i pieczemy w 180'C ok. 25 min, ale tutaj wiele zależy od naszego piekarnika - należy obserwować ciasto (biszkopt) i sprawdzać je patyczkiem. 
Z tym biszkoptem musimy obchodzić się bardzo ostrożnie - nie otwierać gwałtownie drzwiczek od piekarnika tylko powoli i delikatnie wysuwać formę, aby sprawdzić patyczkiem, czy już gotowe. 
Po upieczeniu nie wyjmujemy formy od razy z piekarnika, uchylamy drzwiczki, lekko wysuwamy kratkę z formą i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min. Wtedy biszkopt nam tak nie opadnie :) 




4. Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec dodając zagęszczacz/usztywniacz, np. śmietan-fix (na 250ml śmietany 1 opakowanie, ale jeśli macie więcej kremówki to dołóżcie jeszcze jedno).

 5. Biszkopt przekrawamy na dwie części, przekładamy śmietaną, smarujemy z zewnątrz i dekorujemy wg uznania.

Smak jest naprawdę genialny. To bez wątpienia mój ulubiony tort !








A tutaj ten sam tort w wykonaniu mojej Mamy, nieco inne przybranie:







Wiem, że niektórzy z Was będą go piekli. Podzielcie się fotkami i opinią, proszę! :) 





17 komentarzy:

  1. wooow. piękny! może i ja go zrobię, w końcu urodziny zbliżają się wielkimi krokami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Emcia, na pewno będzie smakowal :) najwazniejszy jest sam biszkopt, trzeba go po prostu przypilnowac :)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt najlepsze u mamy, ale i Twój tort smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesus, Aniu, jak to ciasto cudnie wygląda, LOL, a smakuje jeszcze lepiej! czy to w ogóle możliwe? Możliwe, potwierdzam bo miałam okazję go kosztować właśnie w wykonaniu samej Vegetari-Ani...finezja smaku! Dziękuję Andziu bardzo za ten przepis, teraz jest doskonała pora na to ciasto właśnie, ze względu na sezon orzechowy od matki natury, więc orzechy chrupmy pod różną postacią! Polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko, jaki Ci wyszedł piękny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny dla orzechożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort pychota . Piekłam już dwa razy na urodziny syna wszystkim bardzo smakował. Zdecydowanie zagości na stałe w naszym domu .
    Dzięki za udostępnienie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo sie ciesze:) zauwazylam, ze akurat ten tort wychodzi chyba wszystkim :) ja rowniez go uwielbiam i czesto wracam do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis. :) Za tydzień wypróbuję :) Mam tylko jedno pytanie: czy podana ilość cukru jest ok? ;) Czy tort nie wychodzi zbyt mało słodki? pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wychodzi pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a jakby dodać trochę kawałków brzoskwiń z puszki na wierzch albo do środka do masy, to myślicie, że będzie się gryzło? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robiłam podobny i dodawałam ananasy,brzoskwinie .Smakował rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  13. super, za tydzień robię, tylko zrobię wyższy i dorzucę brzoskwiń :)

    OdpowiedzUsuń
  14. hallo,
    die torte sieht super aus. ich werde sie diese woche zum geburtstag meiner mama backen und bin gespannt wie sie schmeckt.

    hallo,
    ja nie umie tak dobrze po polsku pisac i umie troche czytac...sprubuje tort srobic na urodziny mamy...

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie go dziś robię, a zaznaczę, że robię pierwszy w życiu tort, z okazji urodzin syna. Ten przepis jest łatwy i szybki, a ja nie lubię tracić dużo czasu w kuchni, więc tym bardziej dziękuję za ten wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tort wygląda pysznie! ☺ Mam jednak pytanie, na jaką wielkość tortownicy podane są składniki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Eee, nie trzeba tego świństwa śmietanfixu używać do śmietany 36%, np. Łaciatą jak porządnie ubijesz to, nie rozpływa się po 2h. Tort cudo ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger