PYSZNA SZARLOTKA z migdałami

czwartek, 15 listopada 2012

Powoli coraz więcej mnie. Dla siebie.
*******************************

Dzisiejsza szarlotka pochodzi ze zbioru przepisów mojej Mamy :)
Jest delikatna, słodka, puszysta.





Składniki:
20 dag masła,
25 dag cukru,
3 jajka (oddzielić 3 żółtka a z 3 białek ubić pianę),
4 łyżki mleka,
25 dag mąki pszennej,
5 dag mąki ziemniaczanej,
2 lyżeczki proszku do pieczenia.
(ewentualnie 20 dag rodzynek)
1 cytryna
1 kg jabłek



1. Miękkie masło, cukier, żółtka, mleko, mąkę, proszek - zmiksować, zagnieść, rozłożyć w prostokątnej formie i podpiec przez 25 min w 180'C (piekarnik uprzednio nagrzać). 

2. W tym czasie 1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce, dodać 20 dag rodzynek (niekoniecznie), sok z 1 cytryny (jabłka można trochę podsmażyć na patelni, pełna dowolność!) i wymieszać.

3. Jabłka z sokiem z cytryny i rodzynkami rozłożyć na podpieczonym cieście, posypać cynamonem, nałożyć na to pianę z ubitych 3 białek i posypać płatkami migdałowymi.

4. Piec ponownie całość ok. 25 min. 

SMACZNEGO !


5 komentarze:

asieja pisze...

mamine przepisy.. dla mnie zdecydowanie najcdniejsze

caretaker pisze...

mmm pysznie wygląda ;)

whiness pisze...

Wygląda przepysznie :)

asiathinksthings.com pisze...

przepyszna musiała być!!! cudownie wygląda!

Anonimowy pisze...

Czy wam ciasto z tego przepisu bardzo się klei i ciężko wyłożyć je na blachę?

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates