ZAPIEKANE POMIDORY z HUMMUSEM


Wspominałam Wam, że jakiś czas temu otrzymałam parę produktów firmy Primavika do przetestowania.
Sos tahini wyszedł naprawdę bardzo smaczny, więc postanowiłam sprawdzić, jak smakuje hummus. 
Do dzisiejszych pomidorków wykorzystałam hummus oliwkowy, który przyznam szczerze - sam w sobie średnio trafia w moje gusta smakowe, gdyż jest dość mdły. Natomiast po odpowiednim doprawieniu okazał się strzałem w 10 :)










Potrzebujemy:
- dowolną ilość pomidorów 
- hummus (użyłam oliwkowego) 
- kilka kawałków fety
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie
- świeże zioła (bazylia, oregano..) 

Pomidory przekrawamy na pół i lekko je wydrążamy (tak mniej więcej do połowy). 

Wydrążone miejsce lekko solimy, wypełniamy hummusem.
Na wierzchu układamy kawałeczki fety, posypujemy całość ziołami prowansalskimi i świeżą bazylią/oregano. 
Zapiekamy w 180-200'C ok. 10-15 min. Pomidorki zrobią się miękkie, a skórka będzie praktycznie niewyczuwalna.

Świetne jako przekąska, dodatek do dania głównego czy pyszna kolacja :) 




Hummus to jedna z najpopularniejszych arabskich przekąsek. 

Wartość odżywcza w 100 g użytego przeze mnie hummusu:
223kcal
białko: 5,9 g
węglowodany: 7,8 g
tłuszcz: 19,8 g

Skład: woda, cieciorka, olej roślinny, oliwki (10%), pasta sezamowa, ocet winny, czosnek, sól.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger