KRAKERSY SEROWO - PAPRYKOWE

 Kochani ! 

Po długiej i niezamierzonej przerwie życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Sobie prosto - by 2013 był owocniejszy w przepisy :) 




A co do krakersów ;) Potrzebujemy:

- 2 szklanki mąki 
- 1 łyżeczka cukru 
- 1 łyżeczka soli 
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia - soda się skończyła, a wyszły tak samo pyszne jak zawsze) 
- ok 70 g miękkiego masła
- 120-150 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
- 0,5 szklanki zimnej wody 
- papryka słodka i ostra do posypania
- sól


Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy - do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. 
Przykrywamy folią i wkładamy na 50-60 min do lodówki.
Gdy już ciasto porządnie nam się schłodzi wyjmujemy je i rozwałkowujemy BARDZO CIENIUTKO na papierze do pieczenia. Jeśli będzie nam się zawijał, możemy podsypać trochę mąką. 
Ciasto staramy się rozwałkować naprawdę cienko, na grubość ok 1 mm. 
Następnie posypujemy solą i papryką (słodką, ostrą - jak lubicie).
Teraz wystarczy tylko pokroić ciasto na niewielkie prostokąty (najlepiej nożem do pizzy). 
Nakłuwamy krakersy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. 
Pieczemy ok. 10 min (zależy od piekarnika i grubości krakersów) aż  zrobią się złociste. 

Rewelacyjnie pasuje do nich pasta paprykowa Primavika do kanapek. Wtedy mamy już wszystko na paprykowo :)) 





Z tymi ciachami możecie sporo kombinować - wmieszać w ciasto kminek, sezam, posypać tzw. solą warzywną lub innymi przyprawami. Próbujcie! 

Smacznego !




5 komentarzy:

  1. wyglądają super :) a ja akurat mam apetyt na coś słonego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je, zawsze robiłam z duuużą ilością ostrej papryki i zdecydowanie wtedy za duuużo zjadałam. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, wykorzystam zwłaszcza że wybieram się na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciesze sie, ze spodobal Wam sie pomysl - sprobujcie, naprawde robi się je szybciutko (no,gdyby nie oczekiwanie w lodowce) ale sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger