BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI (WEGETARIAŃSKI) z sosem czosnkowym

 Idą zmiany.
                         W głowie też inaczej.
                                                             Z nadzieją :) 


 




Z podanej porcji wyszło mi 6 faszerowanych połówek bakłażanów:

- 3 bakłażany
- cebula
- 2 pomidory
- pół opakowania fety (możemy ją zastąpić mozzarellą)
- 3 ząbki czosnku 
- kilka pieczarek
- pół czerwonej papryki
- garść oliwek
- 4 łyżki kukurydzy
- ok 3 łyżek tartej bułki
- pół pora
- kawałek serca żółtego do starcia (ja zużyłam chyba ok. 150g) 
- bazylia/oregano/zioła prowansalskie/papryka w proszku 

Składniki na sos czosnkowy na końcu przepisu! 

1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Możecie "dla bajerku" zostawić ogonki, ładnie wyglądają ;) 

2. Wydrążamy miąższ ze środka zostawiając ok 0,5 - 1 cm dookoła. 

3. Połówki wydrążone solimy, to co wyskrobaliśmy również i odstawiamy na chwilę. 

4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na ok. 180'C 

4. Po ok 10 min opłukujemy połówki bakłażana z soli  i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wstawiamy do piekarnika (na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia )i podpiekamy, aż bakłażany nieco zmiękną. To zajmuje trochę czasu , musimy sprawdzać i nie bójmy się , jeśli skórka zrobi nam się ciemniejsza - o to chodzi ;) Możemy opakować je w folię aluminiową. 

5. Przygotowujemy w tym czasie nasz farsz: ja osobno podsmażyłam posiekane pieczarki z cebulą i czosnkiem (czosnek rumienimy tylko chwilkę, by nie zgorzkniał). 
Na osobnej patelni podsmażyłam : paprykę w kostce, posiekanego pora, WYDRĄŻONY MIĄŻSZ posiekany, jak warzywa nieco zmiękły dodałam też pokrojonego w drobną kostkę pomidora (ze skórką), kukurydzę i oliwki. 

6. Łączymy warzywa z obu patelni w jedną masę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką w proszku, bazylią i oregano (lub mieszanką ziół prowansalskich).
Dodajemy 2 - 3 łyżki bułki tartej, by zagęścić nasz farsz. Nie musimy oczywiście tego robić, jeśli unikamy zbędnych kalorii.

7. Faszerujemy nasze podpieczone bakłażany. Na wierzch układamy małe kawałeczki fety a całość posypujemy startym żółtym serem.  




Zapiekamy od 30min-60 min - nie mogę dokładnie określić czasu, bo raz udało się, by bakłażan zmiękł w pół godziny, innym razem zajęło to aż godzinkę. Bakłażany MUSZĄ być mięciutkie, skórka również, by można było ją spokojnie i szmacznie zjeść :) 

8. Podajemy koniecznie z sosem czosnkowym. Pasuje idealnie. 

Sos czosnkowy:
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- jedna łyżka majonezu 
- 2-3 ząbki czosnku (ja tam lubię ostry) 
- odrobina sproszkowanego koperku 
- odrobina curry






Lubię. Od czasu do czasu.
Ale mimo wszystko nadal bardziej smakuje mi faszerowana cukinia



7 komentarzy:

  1. mmm nie jadłam jeszcze bakłażana...Twój wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za chwilę wypróbuję. Mam nadzieję, że smak dorówna wyglądowi.

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba najlepszy przepis na bakłażana z jakim się spotkałam,robiłam kilka razy ,zawsze wychodzi super.Ma również tą zaletę ,że smakuje tak samo po kilku dniach lezenia w lodówce .jedna uwaga ,bakłażana lepiej zawijać w folię aluminiową przy pierwszym( bo szybciej miękną) podpiekaniu,jak i przy drugim( łatwiej je napełnić farszem) ,bo lepiej się je formuje i napełnia farszem .Przepis super !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne... Przepis sprawdzony- POLECAM - Pycha !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zrobiłąm pachnie pięknie :) i PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. i'm fun amazing would recomend
    i saw it on 9Apps VidMate Mobdro

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger