ZUPA POMIDOROWA z makaronem ZABIELANA

Only the pure in heart can make a good soup ;)
Ludwig van Beethoven 

Pomidorową robi zawsze mama nr 2 -
mama Asia.
Zupa rozgrzewa, syci, osładza dzień.  





Składniki na wielki gar dla kilku osób na 2 dni :

- ok. 3 litry wody
- wywar z warzyw lub 5 kostek warzywnych
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- przecier pomidorowy w kartoniku 400-500g
- sól, cukier
- śmietanka 30% 
- puszka krojonych pomidorów w sosie Valfrutta (naprawdę pyszne)ok. 400g


 



Jeśli nie mamy przygotowanego wywaru z warzyw i chcemy zupkę przygotować szybko, wrzucamy kostki na wrzącą wodę. 
Dodajemy wszystko do wody - cały koncentrat, przecier pomidorowy i krojone pomidory. 
Śmiało mogę polecić te z firmy Valfrutta, gdyż są pokrojone na drobne cząsteczki i nie czuć skórek, jak w wielu innych niestety się zdarza.
Gotujemy zupę ok. 15 min, dodajemy łyżeczkę soli (lub więcej, jeśli uznamy to za potrzebne) i kopiastą łyżkę cukru.
Na koniec powoli rozprowadzamy w zupie 30% śmietankę. 

Zupa jest pyszna, słodkawa, taką lubimy najbardziej.
Do tego cieniutki ugotowany makaron nitki. 

 

3 komentarze:

  1. Moja ulubiona :) Nic nie może równać się pomidorowej ! No może ogórkowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co kuchnia to inna pomidorówka - u nas wszystko na odwrót (bez śmietany, na ostro, z ryżem), ale z wiosnę i słońcem, to chyba lepiej koegzystuje ta Twoja;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger