CIASTO MARCHEWKOWE

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Vegetables are a must on a diet. I suggest a carrot cake. 
Jim Davis




Składniki:

3 jaja
270 g cukru
3 średnie marchwie starte na drobnej tarce
100 g margaryny 
3 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
180 g mąki 


Zabieramy się do pracy:

Rozpuścić margarynę i poczekać aż trochę ostygnie. 
Ubić jajka z cukrem.
Dodać margarynę i marchew, wymieszać. 
Na koniec dodajemy mąkę, cynamon, sól i sodę. 
Wszystko mieszamy  i pieczemy w tortownicy w 175'C ok 40-45 min 
(kiedy ciasto zacznie odstawać od formy, będzie gotowe)

Podajemy z bitą śmietaną, lodami lub posmarowane masą z serka Philadelphia połącząnym z cukrem pudrem (60-100g) i sokiem z cytryny lub limetki (2-3 łyżki).

Dziękuję Małgosi Kallin za przepis i przemiłe przyjęcie w Szwecji ! 




2 komentarze:

Wiera pisze...

Podobno pizza też jest warzywem :)
Kocham marchewkowe (a Szwecji zazdraszaczam) :)

claudia u pisze...

Taka dieta to ja rozumiem :D

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates