CIASTO MARCHEWKOWE
Vegetables are a must on a diet. I suggest a carrot cake.
Jim Davis
Zabieramy się do pracy:
Jim Davis
Składniki:
3 jaja
270 g cukru
3 średnie marchwie starte na drobnej tarce
100 g margaryny
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g mąki
Zabieramy się do pracy:
Rozpuścić margarynę i poczekać aż trochę ostygnie.
Ubić jajka z cukrem.
Dodać margarynę i marchew, wymieszać.
Na koniec dodajemy mąkę, cynamon, sól i sodę.
Wszystko mieszamy i pieczemy w tortownicy w 175'C ok 40-45 min
(kiedy ciasto zacznie odstawać od formy, będzie gotowe)
Podajemy z bitą śmietaną, lodami lub posmarowane masą z serka Philadelphia połącząnym z cukrem pudrem (60-100g) i sokiem z cytryny lub limetki (2-3 łyżki).
Dziękuję Małgosi Kallin za przepis i przemiłe przyjęcie w Szwecji !
Podobno pizza też jest warzywem :)
OdpowiedzUsuńKocham marchewkowe (a Szwecji zazdraszaczam) :)
Taka dieta to ja rozumiem :D
OdpowiedzUsuń