SERNIK tradycyjny PYSZNY i PROSTY :)

piątek, 7 czerwca 2013

Tym razem nie jest dietetyczny.
Ale prawdziwy i pyszny.
Mamy dziś sernik 
Mamy.





Potrzebujemy:

- 1kg sera tłustego na sernik
- 8 jajek (bez ok 2-3 białek)
- 1,5 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki (jeśli ktoś lubi) 
 
WYKONANIE:
Ubić żółtka z cukrem, połączyć je z serem dodając roztopione - ale wystudzone - masło, bakalie. 
Wymieszać z mąką ziemniaczaną albo budyniem, dodając proszek do pieczenia. 
Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z masą serową ale bardzo delikatnie (ręczną trzepaczką - nie mikserem).
Wlać do tortownicy i piec ok 1 godz 20 min w temp 140-160'C.

UWAGA - im dłużej pieczemy w niższej temp tym ciasto wyrośnie równo i nie popęka a i wierzch ciasta będzie miał ładny żółty kolor. 

Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do ostygnięcia 
w piekarniku.

Smacznego :) 



3 komentarze:

Ladylaura. pisze...

Puszysty,mniam,pozdrawiam.

gin pisze...

Mmm, wygląda obłędnie! Musiał smakować bosko :)

Anonimowy pisze...

sorry, to nie jest tradycyjny sernik -- zamiast mąki ziemniaczanej ugotowany ziemniak, przetarty razem z serem, masło nie roztapiamy, lecz ucieramy najpierw z cukrem, a dopiero potem kolejno dodajemy po jajku (mogą być same żółtka, białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy dodając na końcu), ser przecieramy przez sito... itd. wtedy jest OK. Pozdrawiam

Prześlij komentarz

Wegetari-anka Copyright © 2009 Special Thanks to Bread Machine | Exercise Equipment | CTR Theme by Blogger Templates