SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ - WEGAŃSKIE

Dynia makaronowa :) Dowiedziałam się o niej stosunkowo późno i to znów dzięki Mamie, która koniecznie chciała przygotować dla mnie coś oryginalnego i wege na obiad - taka Mami ! 
Delikatna w smaku, idealna dla osób na diecie - to takie niskokaloryczne spaghetti :) 
Po ugotowaniu jej miękisz rozpada się na pasemka. Ja jestem szczerze zakochana. Szkoda tylko, że tak trudno ją dostać w popularnych dyskontach. 





Przygotowanie dyniowego makaronu jest dziecinnie proste.

- rozcinamy dynię wzdłuż na pół (nie obieramy ze skórki) 
- "dziabiemy" widelcem miękisz kilkukrotnie 
- skrapiamy wnętrze dyni oliwą z oliwek 
- solimy, możemy też użyć pieprzu 
- wykładamy blachę papierem do pieczenia, na to kładziemy połówki dyni (oczywiście środkiem do góry) 
- pieczemy 30 - 40 min w 200'C, aż środek dyni zrobi się mięciutki a skorupa twarda (przypiecze się mocno, na sztywno) 

Po wyciągnięciu dyni z piekarnika szarpiemy środek widelcem - zacznie tworzyć nam się piękne spaghetti :) W ten sposób podana dynia - w skorupie, która powstanie po wypieczeniu - jest niezwykle efektowna i może być prostym i szybkim pomysłem na ciekawą przystawkę przy wielu okazjach. 

Ja zwykle robię do niej jeszcze sos serowy lub pomidorowy. 

Skorupa dyni jest jak piękny, naturalny talerz :) 

Dynia makaronowa ma ok. 30 kcal / 100 g !




2 komentarze:

  1. Już spotkałam się z tą dynią, choć do tej pory jeszcze nic z niej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie i tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger