KOFTA Z WARZYW I SOCZEWICY - wegańska

Miały być kulki, wyszły małe kotleciki, ale kto by zwracał na to uwagę. 
Ta mieszanka warzyw, orzechów i soczewicy sprawdziła się idealnie. 




Składniki:

  • 6 łyżek stołowych oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 papryka, drobno pokrojona 
  • 2 marchewki, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka łuskanej czerwonej soczewicy 
  • 2,5 szklanki wywaru warzywnego 
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki świeżych okruchów z pełnoziarnistego pieczywa
  • 2/3 szklanki niesolonych orzechów nerkowca, drobno pokrojonych
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry (można zamienić z natką pietruszki) 
  • 3 łyżki mąki z siemienia lnianego 
  • sól, pieprz
  • przyprawy: 2-3 łyżeczki curry (może być w paście), garam masala, może być mieszanka przypraw indyjskich 


Możecie śmiało dodać łodygę selera, świetnie pasuje też świeże chili (wypestkowane i drobno pokrojone). 

Wykonanie:

1. W dużym garnku rozgrzać 4 łyżki stołowe oleju i smażyć cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek (jeśli dodaliście moje propozycje - seler i chili - smażycie je również) na niewielkim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając. Dodać curry, soczewicę i smażyć przez 1 min, stale mieszając. 

2. Dolać wywar i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min, aż soczewica będzie miękka, a cały płyn wchłonięty (jeśli soczewica jest twarda w woda wyparowała, dodać odrobinę wody ponownie i czekać, aż soczewica zmięknie). 

3. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać okruchy z chleba, orzechy, kolendrę, mąkę z siemienia i doprawić solą, pieprzem i przyprawami (najlepiej pasują tu wszelkie przyprawy indyjskie np. kurkuma, garam masala itp.) 

4. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Uformować w kuleczki lub małe kotleciki (ja zwilżam zawsze dłonie zimną wodą). Jeśli będą zbyt wodniste i trudno będzie nadać im kształt, dodać więcej mąki. 

5. Ułożyć kotleciki na natłuszczonej blasze do pieczenia (lub na papierze, ale wtedy jego również najlepiej natłuścić), posmarować odrobiną oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200'C) na 20 min, następnie kotleciki przewrócić na drugą stronę i dopiec kolejne 20 min (łącznie ok. 40 min, sprawdzając stopień przypieczenia - gdy zrobicie małe kuleczki upieką się Wam szybciej). 


Do kofty świetnie pasują dipy i sosy czosnkowe, ziołowe, jogurtowe. 

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, a ponieważ lubimy kulinarne eksperymenty, to chętnie wypróbujemy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to apetycznie i oryginalnie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam wyglądają przepysznie, muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie warzywne cuda! Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger