CURRY Z CIECIERZYCY Z RYŻEM - WEGAŃSKIE

Danie łatwe w wykonaniu,  idealne na obiady "do pracy". Wysoka zawartość błonnika zapewni uczucie sytości na długo :) Wartościowe i pyszne ! 



Składniki:

- ciecierzyca "ze słoika" (ok. 400g po odsączeniu)
- puszka/kartonik pomidorów 
- kawałek startego imbiru (u mnie ok. 3-4 cm)
- 1 duża cebula  
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 
- mleczko kokosowe (ok. pół puszki lub więcej) 
- 2-3 łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku  
- cytryna
- ok. 1 - 2 łyżek mąki (jeśli wolimy lekko zagęszczony sos) 
- przyprawy: kurkuma, kardamon, kminek (w ziarenkach), cynamon, papryka ostra i słodka, garam masala, świeża kolendra (ja dodałam jeszcze świeży tymianek, ale możecie to pominąć) 

Wykonanie

1. Na głębokiej i szerokiej patelni z odrobiną oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę (możemy ją od razu nieco posolić) razem z posiekanym czosnkiem i startym imbirem (ok. 2-3 min). 

2. Następnie do cebuli dodać wszystkie suche przyprawy - po ok. pół łyżeczki kurkumy, kardamonu, cynamonu, papryki słodkiej i ostrej, szczyptę ziaren kminku, odrobinę garam masala. 
Podsmażać wszystko dalej, cały czas mieszając, by nie przypalić przypraw (dzięki takiemu zabiegowi wydobywamy ich najlepszy aromat).

3. Po chwili wlać pomidory z puszki (najlepiej takie w kawałkach), dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Gotować kilka minut. 

4. Mleko kokosowe z puszki przeważnie jest rozwarstwione na część stałą i płynną. Przelać całą  puszkę do miseczki, roztrzepać do jednolitej konsystencji. Następnie odlać ok. połowę, dodać łyżkę mąki, roztrzepać dokładnie i powoli dodawać do pomidorów z cebulą, energicznie mieszając. 
Ponownie zagotować. 

5. Dorzucić odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, dodać nieco soku z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem. By "podkręcić" ostrość, możemy użyć więcej imbiru czy ostrej papryki.

Podawać najlepiej z kilkoma listkami / natką świeżej kolendry . Pasuje idealnie!



Żółty ryż jaśminowy:

- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 
- po ok. pół łyżeczki kardamonu, kurkumy i cynamonu 
- łyżeczka soli 
- szczypta kminku w ziarnach

Ugotować ryż do miękkości w wodzie z solą i przyprawami (bez kminku). Można przełożyć na patelnię i lekko dodatkowo podsmażyć z ziarenkami kminku. 




6 komentarzy:

  1. Kocham ciecierzycę, ale curry jeszcze z niej nie robiłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co ma mleko kokosowe :). Poza tym ryż jaśminowy jest moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciecierzycę, ale w takiej postaci wolę ją z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko super. Zdrowe odżywianie to mega ważny temat. Jestem ba etapie odchudzania odstawiamy cukier i jest efekt wow. Kocham mięso, ale może w wakacje skuszę się n a detox.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger