ZUPA ZE SZPINAKIEM Z NUTKĄ ORIENTU - WEGAŃSKA

Zupka ze szpinakiem z orientalnymi przyprawami - odkrycie mojej teściowej. Wygląda bardzo niepozornie, ale jest wspaniała. A na drugi dzień - jeszcze lepsza ! 





Składniki:


  • 1 duży por
  • 3-4 ziemniaki 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ok 150-200 g świeżego szpinaku 
  • opakowanie makaronu ryżowego 
  • przyprawy: dowolna mieszanka indyjskich przypraw (ja użyłam mieszanki złożonej z curry, kardamonu, kolendry, kminu, cynamonu, kurkumy, garam masala), sól 



Wykonanie

1. Por siekamy na półtalarki, ziemniaki kroimy w drobne kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy olej, na gorący tłuszcz wrzucamy por i ziemniaki. Podsmażamy ok. 10 min, co jakiś czas mieszając warzywa. 

3. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i gotujemy 10 - 15 min. aż ziemniaki zmiękną. 

4. Dolewamy ok. 800 ml wody, ponownie zagotowujemy. 

5. Na koniec doprawiamy solą i wrzucamy posiekany świeży szpinak, ponownie krótko gotujemy. 

6. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 10 min. i odcedzamy. 

7. Do miseczek/głębokich talerzy nakładamy wybraną ilość makaronu, dolewamy zupy i gotowe. 

Zupa jest przepyszna ! 

Inspiracją do wykonania tej zupy był przepis znaleziony na blogu 
http://www.greenscarf.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger