DŻEM Z MORELI

W moim rodzinnym domu, a raczej w jego ogrodzie, zawsze było pełno drzew morelowych. Z czasem niestety zestarzały się; potężne konary spadały z hukiem na ziemię rok po roku. 
Smak tych owoców kojarzy mi się z najpiękniejszymi chwilami dzieciństwa, chociaż mojej mamie pewnie mniej, bo to ona zaprawiała setki słoików w upale. 
Dzisiaj w pełni doceniam jej pracę, patrząc na pełne półki zapraw w piwnicy. 
W przyszłym roku zamierzam już zupełnie sama zagospodarować całą spiżarkę, więc tego lata uczyłam się pilnie ;) 
Nowe drzewa już rosną ! 






Potrzebne nam będą :


  • ok 1 kg wypestkowanych moreli 
  • Żelfix 3:1 na bazie naturalnej pektyny  
  • 350 g cukru
  • duży garnek
  • słoiki



1. Morele umyć i wypestkować. 
2. Włożyć do garnka pokrojone na cząstki morele, wlać na dno ok 1 cm wody i gotować tak dlugo, aż zrobi sie "pulpa" - morele musimy jakby rozgotować. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy.
3. Zostawić na chwilę do wystygnięcia, zblendować. 
4. Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodając Żelfix  3:1 (na bazie naturalnej pektyny owocowej) i cukier. W przepisie na opakowaniu mamy: 1 żelfix + 350 g cukru. 
5. Gotować ok. 1 minutę, stale mieszając. Gorącą masę nakładać do słoiczków (uprzednio umytch - wyparzonych), odwrócić do góry dnem i odstawić na ok. 5 min. Następnie odrocić na podstawę/dno słoika i poczekać do całkowitego wystygnięcia. 

Gotowe do spożycia i zagospodarowania spiżarni ;) 

Ilość dżemów zależy od wielkości Waszych słoiczków. 



2 komentarze:

  1. Halina Sobieraj29 lipca 2018 22:48

    Przygotowywanie zapasów na zimę to sama przyjemność.Zwłaszcza takich pysznych dżemów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, muszę wypróbować. A tak w ogóle, to super logo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger