NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI, FETĄ I MASCARPONE

Dzisiaj naleśniki serwujemy z mamą Halinką :) 
Jej pomysł dodania serka mascarpone złagodził smak słonej fety i lekko kwaskowatych pomidorów. Będzie smacznie i kalorycznie ! 




Składniki na naleśniki :

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody gazowanej 
1 - 2 jajka (jeśli dwa, będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki) 
1 łyżka oleju 


Wszystkie składniki na naleśniki roztrzepać mocno w misce, by je dokładnie połączyć. Odstawiamy na 15-30 min. W tym czasie będziemy przygotowywać farsz. 

Farsz - składniki :
1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 g) 
pół słoika suszonych pomidorów 
ok 125 g fety 
ok 125 g mascarpone
2 zązbki czosnku 
sól, pieprz 


1. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy krótko drobno posiekany czosnek, dodajemy opłukany i lekko rozdrobniony szpinak i chwilę podduszamy, aby odparował. 
Wrzucamy suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, rozdrobnioną fetę, odrobinę pieprzu i soli do smaku (uważajcie, bo feta jest już dość słona). 
Na koniec mieszamy wszystko z serkiem mascarpone do uzyskania gęstej masy (serek musi się rozpuścić). Odkładamy farsz, by lekko przestygł. 

2.  Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. 

3. Naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy w ulubiony sposób (rulony, trójkąty itp.)

Smacznego ! 


 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubimy nalešniki super przepis.Goska

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam w ten sposób podane naleśniki 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytrawne naleśniki i w dodatku moimi ulubionymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mam teraz smaka na takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger