ZUPA Z KAPUSTY Z POMIDORAMI I KASZĄ PĘCZAK - WEGAŃSKA


Rzadko robię zupy bez jakiegokolwiek rodzaju "zabielacza" typu mleczko kokosowe. Tym razem zrobiłam wyjątek i naprawdę ani chwili nie żałowałam - zupa jest pyszna, aromatyczna i ...wegańska :) Samo zdrowie ! 





Do mojej zupy wykorzystałam:

  • pół kapusty
  • 8 świeżych pomidorów i kilka suszonych 
  • 3 garście kaszy pęczak 
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • Przyprawy: liść laurowy, ostra papryka, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz


1. Zagotowujemy ok. 1,5 litra wody. 

2. Wrzucamy kaszę pęczak, poszatkowaną kapustę, listek laurowy, drobno pokrojoną marchewkę, pokrojoną w talarki cebulę i por, kawałek selera i gotujemy wszystko ok. 15 min.

3. W czasie gotowania na osobnej patelni podduszamy pokrojone drobno świeże pomidory z gałązką rozmarynu, który nada im cudowny aromat. Pod koniec duszenia dodajemy do nich sprasowany czosnek. 

4. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy podduszone pomidory (już bez gałązki rozmarynu) , doprawiamy solą, pieprzem i innymi dowolnymi przyprawami z wymienionych powyżej. 

5.  Kawałek selera i listek laurowy możecie zostawić w środku lub wyjąć, by nie przeszkadzały Wam przy nakładaniu zupy. 

Przy okazji zapraszam Was na swoje konto na Instagramie : wegetari.anka - jest mnie tam całkiem dużo i bardzo lubię w ten sposób kontaktować się z Wami :) 



Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Ewa Pe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Wegetari-anka , Blogger